Fri Hash – de glemte spørgsmål

Københavns Kommune overvejer kraftigt at forsøge at legalisere Hash og diskussionen om Hash som værende alt fra helvedes forgård til planterigets største gave til mennesket, bølger frem og tilbage i avisernes debattråde. Men hvad er egentlig de potentielle konsekvenser for et samfund der lovliggør hash?

Skal vi diskutere hash, må vi som minimum begynde med at se på stoffets faktiske virkninger så ærligt som muligt. Online debatten er lige nu præget af mange indlæg der beskriver hash som værende et vidundermiddel, en påstand jeg også oplevede mine hashrygende studerende bruge flittigt, da jeg i sin tid drev en privat musikskole. Alle hashrrygende studerende havde en lang række argumenter som de tydeligt havde læst op på og kunne uden ad.

Virkeligheden, havde dog sin egen våde karkluds ironi, for sandheden var at de studerende der røg hash, næsten intet kunne huske af de enkelte undervisningsgange. Imens resten af klassen bevægede sig støt fremad, måtte jeg hver dag vise mine hashstuderende, nøjagtig de samme funktioner i musiksoftwaren, som de havde lært dagen forinden. Det er hash i funktion, hverken mere eller mindre.

Hash dufter godt, men sletter din hukommelse.At sige at hash er sundt og endda gavnligt for samfundet, er og bliver en myte. Jeg har aldrig hørt et begavet ord fra en person der er skæv.

Og JA jeg har selv prøvet ryge fed flere gange, så jeg har ingen puritanske vrangforestillinger i den sammenhæng. Det sagde mig blot ikke det store, slet ikke da jeg fik en mindre ‘noia’ en af gangene for en 14 års tid siden. (Har ikke rørt det siden)

Oven i al det, må man ikke underkende muligheden for at Danmark gøres til test zone for fremtidens totalstat. Som i ved er landet ikke længere demokratisk, da al ført politik er neoliberal. En del af denne logik er at virksomheder skal kunne kapitalisere på ALT, herunder naturligvis også dit evt. misbrug og dybe afhængighed.

En anden ‘gevinst’ er at man kan teste hvorvidt et legalt hashmarked, formår at holde endnu flere mennesker demokratisk passive. Det vil være en fordel i den kommende tid, hvor omfanget af politisk magtmisbrug, centralisering, fascisme og demokratiets død går op for selv de langsommeste i klassen. Af samme grund vil skatten på andre rusmidler også falde.

Hvis slaverne er i syltekrukken, i stedet for i fuld forbindelse med deres sjæl og bevidsthed, kan det globale centraliserede statsfængsel, ganske enkelt lettere bygges færdig. God tur.

Kan du lide mine artikler eller mit arbejde her på siden i det hele taget? Så vil jeg bede dig hjælpe mig, ved at trykke syntes godt om sitet ovre i “Følg med på Facebook” modulet, til højre på sitet.
Jeg vil også anbefale at dig at tjekke beskrivelsen af min bog “Virkeligheden Bag Virkeligheden” ud, da denne spændene Sci Fi roman, tilbyder dig yderligere fordybelse i de emner som behandles her på sitet.

STØT MIT ARBEJDE: Du kan støtte mit arbejde med en lille månedlig donation / støtte via Patreon. Du kan når som helst gå ind og annullere din støtte igen. Danjohannesson.dk får NUL mediestøtte og er 100% afhængig af private støtter. Din hjælp er således afgørende for sidens og FB kanalens arbejde. KLIK på knappen herunder for at støtte danjohannesson.dk:
Become a patron at Patreon!

Om Dan Johannesson

Check også

Mod, Mundbind og Mediemagt

12 kommentarer

 1. Dan skriver:
  “Skal vi diskutere hash, må vi som minimum begynde med at se på stoffets faktiske virkninger så ærligt som muligt. ”
  Det skal vi nemlig, og ikke en eneste gang i dit skriv, forholder du dig til fakta eller studier der ligger for området cannabis. Du øser ud af egen erfaringer. Ikke særlig troværdigt for debatten da din egene uheldige oplevelser med planten cannabis, aldrig kan udgøre “stoffets faktiske virkninger så ærligt så muligt”
  Din holdning vil i sidste ende straffe andre der uden problemer kan styre et forbrug og ikke får det dårligt med at ryge cannabis eller spise en cannabiskage. Hvad giver dig ret til at tvinge et forbud mod cannabis ned overhovedet på andre og regulere individets frihed kun fordi DU ikke bryder dig om cannabis?

  Det hele handler nemlig mest frihed, frihed til at vælge hvordan man ønsker at leve sit eget liv, uden staten og andre skal blande sig i noget så ligegyldigt som hvordan man vælger at beruse sig.
  Det betyder ikke at vi som menneske, ikke må hjælpe og prøve at blande os, hvis man oplever et misbrug hos et medmenneske. Indblanding i vores medmenneskers liv, det kræver altså bare en accept fra deres side, ellers er hjælpen intet vær.
  Men vi skal ikke dikter hvordan nogle vælger at leve og bruge deres liv.
  Hvad giver staten ret til at bestemme at jeg ikke må dyrke 2 hampplanter i min baghave og ryge dem en lørdag aften hvis jeg har lyst til det. Hvor det lige nøjagtigt at samfundet lider en skade, en skade der åbenbart er så stor, at det takseres til en bøde og et plettede straffeattest?

  Accepterer vi statens ret til regulerer og forbyde cannabis, så følger dens ret også til at regulerer og forbyde alkohol, tobak og vingummibamser. Ja hvor går grænsen egenligt.??

  Danmark bruger hver år (2008 tal) 3,7 milliard på politi, retsvæsen og fængsler i kampen mod narkotika. Hvis staten lovliggjorde cannabis og stod for et salg, ville der komme yderligere milliarder i kassen fra skatter og afgifter. Prøv at tænk på hvor meget behandling og oplysning man kunne få for 4-5 milliarder pr. År!!

  Som tingene er nu taber vi en masser af mennesker på gulvet grundet forbudet mod cannabis.
  Desværre er det den gruppe af mennesker, der har aller mest brug for hjælpen.

  Det er ikke cannabisens skyld det hele er gået skævt i de sidste mange år. Det er den førte politik på området

 2. Dan du er ikke intelligent nok til at skrive denne blog

  • Hej Kris
   Der må jo så være tale om humlebi effekten. Jeg er ikke intelligent nok til at skrive bloggen, alligevel formår jeg at gøre det. Det må være en af livets små mirakler. 🙂

 3. Hvor ville det dog være fantastisk hvis alle der oplevede og vurderede samfundets fundementale problemer havde sociologisk indsigt til at vurderer hvad der egentligt foregår og ikke bare brygger deres egen lommefilosofi baseret på gentagne fordomme.

  Nu vil jeg dele noget af denne sociologiske indsigt så når i næste gang oplever eller læser noget om samfundets svageste mennesker så ved i hvad der foregår. Men lige først skal:

  1. Næsten alle stoffer burde være lovlige, pånær dem der giver fysisk afhængighed.
  2. Alle stoffer er strengt forbudt for alle under 21år. Pånær hvis der ligger en medicinsk grund der kan helbredes eller forbedres af stoffet.

  Normale voksne fungerende mennesker udvikler ikke et misbrug af de fleste stoffer som feks. Cannabis, amfetaminer (minus methamphetamine), hallucinogener, alkohol og de fleste nyere designer drugs der bygger på de fleste oven nævte og MDMA.

  Der kan være en lettere form for psykisk afhægighed men ikke noget som de fleste normale ikke ville kunne komme ud af på egen hjælp.

  Dem der bliver afhængige og kommer ud i et misbrug, gør det fordi de har psykiske, sociale eller personlige problemer og typisk helt tilbage fra barndommen.
  Det er sådan at når vi er født til når vi er 18-21år. Så udvikles vores personlighed. Den udvikles primært ud fra hvad vi oplever. Man kan sige at vi tilknytter følelser til vores forskellige situationer og oplevelser. Jo voldsommere vi oplever oplevelsen jo stærkere følelser knytter vi til dem. De kan være så voldsomme at vi får traumer og disse traumer kan hvis de ikke bliver behandlet udvikle sig til psykiske lidelser og forstyrrelser i personligheden.

  Det leder til misbrug, fordi man dæmper sine symptomer og traumer også selvom man egentligt ikke er klar over det. Det gør at kroppen ikke kan fungerer uden for de ikke fysisk afhængighedskabende stoffer.
  Og typisk starter de psykiske problemer langsomt op igennem ungdomme og bryder for alvor ud i starten af voksen livet. Det betyder at det også er her at “misbruget” typisk starter.

  Ironisk er det også i ungdommen specielt i 14-16års alderen, at stort set alle stoffer (også alkohol) øger risikoen for at udvikle skizofreni. Det skyldes at i den periode der sker en voldsom oprydning og optimering i synapserne i hjernen som har været dannet igennem barndommen. Det er vigtigt at denne proces ikke forstyrres for meget.

  Men det er ikke kun misbrug, dårlig barndom kan forsage. 78% af de dømte i Danmark lider af en eller flere psykiske lidelser. De fleste personlighedsforstyrrelser som udgør 60%.

  Man kan sige at dem der har haft det slemmest og mest isoleret er dem, der kan udvikle sig til seriemordere, imens dem der har haft en voldelig mor eller far, typisk selv bliver voldelig og aggressiv.
  Eller feks pædofile hvor 80% selv har været misbrugt som barn, barnet fik bare lov til at rende rundt med sine oplevelser uden at fortælle det til nogen og det påvirker sexualitet og adfærd.

  Jeg håber i vil åbne øjnene for hvad samfundets sociale problemer virkeligt består af og kæmpe for frihed, behandling og tilgivelse, basseret på viden og fakta, frem for forbud, straf og hævn, basseret på følelser og fordomme.

 4. Anett Desiree Avlastenok

  Hvor sjovt, Dan, for da jeg læste dette skriv første gang, kunne jeg følge dig hele vejen igennem. Det er så genialt gennemtænkt. Og hvis jeg havde haft et par år mere eller tiden til det og virkelig havde satte mig ind i stoffet/problematikken/den samlede overordnede analyse af problemet osv, så havde jeg sikkert kunne skrive det samme, som dig. Du var og er lige 7 skridt foran mig og jeg suger til mig… Det er intet mindre end et mesterværk, dit skriv her og tusind tak for det.

  Nåeja, og så er der alle de hashafhængige, som synes at dit skriv er noget lort. Men altså dem skal der jo også være plads til – og sandheden kan være relativ tung for ikke at sige nærmest ganske umulig at skabe plads til og få ind !

 5. Passive mennesker finder vi over det hele, både i alkohol og i de hjernevaskede unger der sidder på skolebænken. Hash er på mange måder et vidundermiddel – om du vil det eller ej. Afhængighed er aldrig godt, det ser vi både af alkohol, men også sukkersyge og fedme. Oplysning og afkriminalisering er jeg sikker på at god idé istedet for og så selvfølgelig en rimelig aldersgrænse (sæt både cigaretter, alkohol og nu også hash op til 21)

  Hash er på mange måder farligt, det kan vi ikke komme uden om – dog slet ikke så farligt som vores kære øller. Har selv været hashmisbruger, så tro mig jeg kender alt til stadset. Er heldigvis ude af det skidt nu. Min kortidshukommelse har siden jeg været lille altid været skidt, men som du siger bliver en langtidshukommelse i dén grad ødelagt og det er noget lort i sine skole år f.eks. Man lærer dårligere. Heldigvis har jeg altid elsket at lære, og sugede viden ud fra nettet – men det kan alle ikke. Tilgengæld er jeg lost i det sociale – har ingen kompetancer, pga af hashen. Mange siger de bare tænker helt klart og får de vildeste idéer og hele verden bare går op for en, det er fordi at hashen får vores hjerne til at virke anderledes. Et upårvirket menneskes hjerne har ‘blokader’ på for alle mulige ting som den ikke synes vi skal koncentrere på, det har en hashpårvirket hjerne ikke den får indtryk over de hele, hele tiden, og det skal et geni til at selv blokere det ligegyldige. Men der er jo også mang genier der har været helt baked på forskellige stoffer og kommet med fantastiske teorier om vores univers – og har vidst sig at være sande. Men det er en meget, meget lille del!

  Men som jeg sagde, hash ér et vidundermiddel, planten i sig selv kan lavs til papir 30 gange hurtigere end træer, biler kan kære på olien – og hvis lidt penge bliver brugt på forskningen kunne det måske erstatte olie når vi får opbrugt den. Den kan tage smerter væk – uden at du skal bruge så meget at du opnår livsstils ændringer i forhold til bivirkningerne (hørte om en mand der var på morfin dag ind og dag ud, der gik over til at ryge 0,1g hash to dage om ugen)
  Det kan give aids, kraftramte og anorektikere appetit – og dermed giver dem bedre immunforsvar, den kan under lægelig observering hjælpe på skizofreni, deprission og tourettes og ADHD. Den tager menstrautions smerter og hjælper på adskillige øjensygdomme. Den hjælper på migræne, sklerose og endda ALZHEIMERS.
  Jeg gider ikke nævne mere, du har nok forstået pointen. Hash er tisse usundt hvis det bliver et misbrug bare for at være et misbrug, men hvis du kun kan få det af dig læge tror jeg i dén grad at vi kan slippe for mange ødelæggende sygdomme. Jeg er måske ligesom en af de under du oplevede på musikskolen, men jeg er ude af det og kan stadig stå ved de her oplysninger!

  Hilsen Marie

 6. I et frit samfund bør det frie valg vel også indebærer retten til selv at vælge sit rusmiddel..om det er cigaretter, alkohol, sukker eller fjolletobak?
  Eller er vi nu blevet tilhængere af kollektiv straf?

 7. Vi skriver 1937, 4 år efter spiritusforbuddet blev ophævet efter 13 år med Al Capone og frygtelige tilstande af politibrutalitet og gangstervælde, man fandt til sidst ud at det ikke kunne lade sig gøre at opretholde et sådant forbud. Alligevel kom man med et forbud mod hamp blot 4 år efter, anført af daværende chef for narkotikabekæmpelsen Harry Anslinger. Han fik på snedig vis USAs regering til at vedtage et forbud ikke alene mod Cannabis som nydelsesmiddel, men også mod hamp i al almindelighed; det måtte simpelthen ikke dyrkes på markerne mere og dette er stadig i 2010 gældende i USA.

  I 1937 blev der udtaget patent til fremstilling af papir af træmasse, meget mindre effektivt end hampefiber, men ikke desto mindre blev det vedtaget at erstatte hamp med træmasse, dette skete på grund af lobbyister der arbejdede for industrien. Samme år havde man opfundet en maskine der kunne behandle hampefibre meget mere effektivt, dette ville ødelægge rentabiliteten i træmasse til papir og derfor fik man forbudt hamp ved lov.

  Plastik blev dengang også lavet af hampeplantens frø, ved koldpresning kan man udvinde store mængder fin olie, men i 1937 blev der udtaget patent til fremstilling af plastik af petroleums-olie, og grundet forbuddet er det hvad vi bruger i dag.

  Vi har plastik flydende rundt i verdenshavene, det er oliebaseret og forgår kun meget langsomt, hampeplastik går i forbindelse med naturen og bliver meget hurtigt nedbrudt, resultatet i dag taler for sig selv; naturen er ved at blive kvalt i plastik. Henry Ford, der også brugte hampeplastik til sine biler, mente at alle biler ville med tiden køre på hampeolie, desværre blev det aldrig virkelighed, i dag er kloden ved at kvæles i osen fra biler der forurener atmosfæren, dette vil blive ved så længe der er olie at hente op fra undergrunden.

 8. Jeg finder det paradoksalt, at samfundet bruger enorme ressourcer på at bekæmpe handel med MDMA, hash etc., mens handel med alkohol, cigaretter etc. er fuldt lovligt og reguleret og på den måde giver tilbage til samfundet. Vi ved, at det er vores kultur, der har afgjort, hvilke stoffer der er lovlige og hvilke der er ulovlige. Og vi ved også, at der er en stor efterspørgsel på ulovlige stoffer og den vil næppe mindskes foreløbig. Det fornuftige vil derfor være at få styr på handelen ved at lovliggøre den og på den måde få flere ressourcer til at bekæmpe symptomer, men ikke mindst de underliggende årsager til at folk ender med at blive afhængige og får ødelagt deres liv. Desværre er vores lovmagere i disse tider sjældent præget af fornuft.

 9. Theis Klitgaard

  Ja, hvis man tror på at man kan forbyde sig ud af alle problemer i vores samfund, så er det da vejen frem at lukke øjnene for fakta og forbyde alt det “onde”. Hvorfor ikke også forbyde slik, sodavand, tobaksrygning, nedladende ytringer, dårlig ånde og sure tær. Hovedargumentet for MIDLERTIDIGT at legalisere hash i et geografisk afgrænset område er, at se om ikke det kunne have en svækkede/afmattende effekt på de kriminelle banders indtægter, og dermed deres eksistensgrundlag. Tænkt nu hvis det virkede!!! Folk ryger den fede uanset hvad. De er da ligeglade med om de køber det af en pusher på Christiania eller af den danske stat.

  Hash er lige så let tilgængeligt som sødmælk og franske hotdogs, hvorfor jeg ikke forstår al den snak om negative følgevirkninger af at legalisere det. Hash bliver vel næppe mere giftigt for kroppen og sindet af at blive legaliseret. Ydermere kunne staten tjene en ikke uanseelig skilling på salget, som efterfølgende kunne bruges på oplysning, afvænning og meget andet godt.

  Jeg tror næppe at vi får held til at overtale Hells Angels til at finansiere afvænningscentre og trykke oplysningsmaterialer til de danske uddannelsesinstitutioner. Jeg mener bestemt at forsøget skal føres ud i livet. For kun på den måde for vi reelle fakta på bordet, og ikke bare en skrivebordsdiskussion, baseret på fornemmelser og forudindtagede holdninger.

 10. Hvis i gerne vil have et Danmark fyldt med dybt passive skæve mennesker som ikke orker at stå op og gå på job hver morgen fordi de har røget aften før, så lovliggør det endelig.. hvis i gerne vil have et Danmark, hvor staten kommer til at betale anseelige store beløb for behandling af mennesker som har fået en psykose og , eller er blevet dybt afhængige af hash, så lovliggør det endelig, og jA jeg har selv røget hash, i lange baner faktisk.

  Jeg er selv eks misbruger af både hash , speed, alkohol og kokain, og jeg tør slet ikke at tænke på hvor store beløb der er blevet betalt for at jeg kunne komme i behandling, og få hjælp til at komme ud af mit misbrug, det sværeste var at slippe hashen, det er jo bare en plante – ja, men det er en farlig plante, jeg er dybt taknemmelig i dag over at jeg har fået mit liv tilbage, og har lært at leve livet på livets betingelser.

  Måske skulle i hellere hjælpe mennesker så de kan leve livet på godt og ondt, uden sindsændrende stoffer, efter min mening så burde alkohol også være et ulovligt stof, for det er lige så farligt som alle de andre sager vi fylder vores krop med, hvad med om priserne på alt det usunde blev sat vildt meget op, og priserne på alt det som er sundt for os blev helt vildt billigt, bare et forslag, men tænk jer om før i lovliggør hash, for det fører ikke noget godt med sig… det er bare min mening som eks misbruger … bum .

  • michell : Det var da et genreliserene indlæg.
   Så os der kun har cannabis/hash som rusmiddel, og har et nogenlund sundt forhold til det, skal forbydes fordi du ikke kunne/ville styre dit forbrug, og som jeg kan se du skriver, var det vist ikke cannabisen der var skyld eller var den værste synder af de rusmidler som du benyttede dig af. Og syns det er en utrolig egoistisk holdning at have.
   Og lad os tag fat i tallene om disse psykoser (som let var blevet udløst af både alkohol, kokain, og amfetamin eller din kaffe) der er mellem 500-700.000 faste cannabisbruger i dk, og 5000 der bliver behandlet for en såkaldt hashpsykose. Det er 1 % af alle brugere der måske udvikler psykoser. Hvordan kan det retfærdiggøre at ulovlig gøre skatte betalende borger for en plante, som mennesket har benyttet i 4500 år, det er kun 3430-3440 år mere end det har været ulovligt.
   Alle tidligere undersøgelse fortaget af USA’s regering eller betalt af USA’s regering er blevet skudt i jorden af uafhængige videnskablige undersøgelser, og nej gider ikke sidde og linke til det tons af materiale der er om emnet.
   Giv danskerne beføjelse til at bestemme over sig selv, som endelig er meningen i et frit demokratisk land.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *