onsdag 27 januar 2021

Jeg tror da på noget, men…


Det moderne menneskes spiritualitet, eller mangel på samme, står sin prøve i den glade juletid. Hårdt pressede svarer de fleste af os typisk modvilligt og tøvende, næsten undskyldende, at vi da tror på ”noget”, eller ”at der er mere mellem himmel og jord”, hvis spørgsmålet kommer på banen. Men hvad er det ”noget”, og hvorfor er vi så dårlige til at tale om det?

Virkeligheden Bag Virkeligheden, del 1. Udgives i samarbejde med Forlaget ViraBooks

De fleste af os kender situationen: Kaffen har netop nået øvre del af spiserøret, da vennen vi er på cafe med stiller spørgsmålet: Tror du på gud? Eller værre endnu, – er du kristen? Og herefter med et smil afventer et ja / nej svar, imens kaffen forvandler sig fra et nydelsesmiddel til en glohed trussel, der ikke kan bestemme sig for om den skal hostes ud i vennens ansigt eller fortsætte kursen ned mod rundstykket med ost.

For rigtig mange er det et spørgsmål som man kun sporadisk beskæftiger sig med, typisk når det som nu er juletid, når nogen dør, eller når lille Phillip skal døbes i kirken. Og selv der er det ikke altid med vores gode vilje, men alene fordi at præsten insisterende stiller spørgsmål, eller fortæller røverhistorier, hvor et eller andet med ”gud” flittigt flettes ind.

I en dagligdag hvor spørgsmålet om vores åndsliv i den grad enten er kogt ned til en pudsig oneliner i kaffebaren, eller en veliscenesat tradition, med semifrivillig deltagelse, er det ikke underligt at de fleste af os svarer som beskrevet i indledningen.

Problemet ved både spørgsmålene og ritualerne, er at de som regel kryber uden om det vigtigste spørgsmål: Hvad er dette noget, og hvad betyder det – for dig?

”Er du kristen” er jo grundlæggende et højst besynderligt spørgsmål, da det indikerer at den som spørger og den som svarer, ligesom har en fælles standard for hvad det vil sige, på samme måde som hvis man diskuterede et ensartet mobilabonnement, købt hos det samme telefonselskab. (Bemærk iøvrigt også hvor sjældent det´sker)
Problemet er naturligvis, at der i et land med måske 4.5 millioner medlemmer af den danske folkekirke, mest sandsynligt vil være ca. 4.5 millioner forskellige svar på spørgsmålet.
For nogen er kristendommen lig med flæskesteg, julefrokost og kopimaskinesex, hvis man er heldig, og for andre noget med, at lære ham der gud at kende, følge en masse regler, som nogen engang fandt på at skrive ned, og føle sig skyldig hver gang man får en øl for meget, eller på anden vis udviser overdreven livsglæde.

Måske vi skal øve os i at omformulere spørgsmålet lidt, så det bliver: Er du troende, og i så fald på hvad? Så kan samtalen faktisk gå hen og blive rigtig interessant, men selvfølgelig også mere ”farlig”, fordi at det der ”noget” pludselig skal klædes lidt mere på. For hvad er det ”noget” for dig? Sådan mere præcist? Og hvis det er der, hvad skal du så stille op med det?

Selv har jeg altid følt der var ”noget”. Et sted i mit indre, hvor jeg kunne gå hen og bede mine bønner, klage min nød, og, når elendigheden var størst, endda føle dette noget være sammen med mig, på sin egen mystiske, underfundige, men som regel også varme facon. Jeg blev ellers født ind i en familie hvor alle holdningerne var repræsenteret. Min far var så søgende at han næsten ingenting fandt, i denne verden. Min mor er stadig instinktivt tiltrukket, og samtidig skræmt af dette noget, nok mest fordi hun kunne se at min far, da han levede, var faret vild i sin stræben efter at finde mere af det. Morfar var kommunist og ateist, farmor potentiel healer og farfar var neurotiker. Hans tro handlede mest om de ulykker og fortrædeligheder som han, hvis alt gik af helvede til, en dag kunne risikere at komme ud for. Mormor var glad for at lave grisehaler i gele´ og lejlighedsvis tage sig en dans med morfar, når han havde fået bajere og harmonikamusik nok til det.

Selv er jeg så en spidsfindig hybrid af det hele, og på den måde ligeså enig med dna forskerne som adfærdsterapeuterne i at jeg, på et niveau, er et kludetæppe af mere eller mindre spøgefulde tilfældigheder. Men jeg har hele tiden vidst at jeg også, trods alt, først og fremmest er – en sjæl.
Jeg vidste det ordløst da jeg som barn så bladene bevæge sig i vinden om efteråret. Jeg ved det når jeg mærker folks glæde og varme komme mig i møde, eller når jeg ser årvågenheden i antilopens øjne nede i zoo, imens jeg fedter med pommes fritter og softice. Jeg ved det bare. Sådan er det – for mig.

Men der hvor jeg for alvor er sær, er nok i forhold til spørgsmålet omkring ”noget” nede fra kaffebaren. For i stedet for at ligge det fra mig, har jeg grublet over det siden jeg var en lille knægt der rullede med glaskugler på et trægulv, et sted i det syddanske øhav, kaldet Falster.

Og jeg fandt svar. Først mange mindre, og siden et større, mere helstøbt, som hele tiden forandres og skifter form, samtidig med dets kerne bevares intakt. Der er noget. Det er levende, det er bevidst, og snart også bevist, det kan kontaktes, det er ikke vredt, det har ikke skæg, og det holder meget af mig og alle andre. Hvad dette noget er, for mig, hvad det går ud på, hvordan det kan kontaktes og hvorfor det fortjener vores opmærksomhed i en tidsalder fascineret af flugt, frygt og eskapisme, er det som mine kommende artikler vil handle om.

Indtil da vil jeg stille dig spørgsmålet, og håbe på dit svar:

Hvad er dette ”noget” og hvad betyder det – for dig?

Rigtig glædelig jul – og hils ovre i kirken.

OBS: Hvis du kan lide mine videoblogs, artikler, musik eller bøger og gerne vil støtte mit fortsatte virke, kan du nu gøre dette med et lille fast beløb om måneden, som du selv definerer. Ligesom du jo også støtter aviser du abonnerer på osv, kan du således hjælpe mig med mit virke. Ønsker du at blive min Patreon kan du gøre det lige her. Tak for din hjælp og støtte. Kh. Dan
DEL PÅ FACEBOOK:
Share on Facebook
Facebook
0

Check Also

Frit Menneske Eller Slave – Hvilken Fremtid vælger DU?

De seneste dage har jeg binge watchet netflix serien Cobra Kai. Serien handler om to …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *