mandag 25 januar 2021

Hvilken virkelighed vælger du?

Hver eneste dag, i hvert eneste sekund træffer du valg. Alt hvad du oplever er en serie konsekvenser af disse valg. Men hvad med det største valg – valget af virkelighed?

Tænk hvis sælgeren nede i supermarkedet i stedet for at stille dig spørgsmål om mobilvaner eller forsyningspriser på elkraft, venligt tappede dig på skulderen og spurgte: Hvilken virkelighed kunne du så tænke dig?
Hvad ville du svare? Ville du vælge det modløse svar: Det er ikke noget jeg har den store indflydelse på, det er min chef du skal have fat i? Det traditionelle: Fred i verden og en fed bankkonto? Eller det ”realistiske”: Jeg vil være glad hvis jeg er nogenlunde rask og har det godt med min familie? (Bestemt ikke noget dårligt ønske!)

Er det i virkeligheden ikke sådan, at hvad din ”virkelighed er”, er til løbende forhandling – inden i dig selv?

Hvis en læge siger at du er syg, begynder du med det samme at indrette din virkelighed og lægge dine planer ud fra den tanke han satte i gang i dig. Medicin indkøbes, job aflyses, dyne rystes og lommetørklæder lægges frem. Voila, du er syg, og godt i gang med at være det i de antal dage du allerede som barn har fået instrukser om at dette forløb typisk vil tage.

Hvis din bankmand siger at dine aktier er tidoblet i værdi, begynder du måske at planlægge hvordan din lejlighed skal sælges, et lækkert lille hus købes i stedet, og efter nogle uger eller måneder, med fokus på den virkelighed, din bankmand fik dine tanker ind på, har du fået sammensat en fix ny virkelighed som matcher dit billede af hvad det vil sige at være velhavende.

Hver dag får vi disse indput, og giver dem til andre. Hver dag orienterer vi os om ”virkeligheden” igennem medier og eksperter, og herudfra lægger vi vores kurs i livet. Nogen tager rustning på og ser livet som en slags konkurrence der skal vindes, ved en kombination af flest mulige fysiske genstande og mindst mulig tvivl udadtil. Et parameter som siden også kommer i spil her, om end typisk mindre højrøstet, er konkurrencen om at være den med færrest mulige følgesygdomme, blodpropper og bypassoperationer.

Andre beslutter at livets indhold, i sidste ende er uden for deres kontrol og i stedet f.eks. defineres af en gud, en stat, en sygdom, eller et andet menneske med mere magt.

Alt sammen eksempler på tilvalgte fortolkninger, som har til formål at skabe en følelse af mening og sammenhæng i en endeløse strøm af modstridende informationer, skabt af 6 milliarder bevidstheders skiftende interesser og ideer om det at eksistere.

Men hvad hvis der var en helt fjerde mulighed? Hvis vi som Neo i Matrix filmene, kunne koble os ud af denne strøm? Hvad hvis vi, en gang for alle, legede at livet kunne udleves nøjagtig som vi ønskede det? Hvis vi legede at vi kunne tage ”magten” over vores liv tilbage, fuldt ud. Ikke alene i forhold til tekniske spørgsmål som arbejde og hvorvidt vi vil have bøffen gennemstegt eller medium, men på alle planer?

Hvad hvis man legede at kvantefysikkens mange gentagne forsøg, der konsekvent dokumenterer at virkeligheden i sin mest fundamentale form fuldstændig er underlagt bevidsthed, i stedet for at være en abstrakt og fascinerende tanke i stedet var et tilbud om at se verden og alt der i den på en helt nye måde?

Vi kan vælge at tage kvantefysikkens resultater til os og lade dem være fundamentet for vores verdensbillede. Vi kan gøre det samme med gud, jehova, ateisme, det udbredte ”videnskabelige” paradigme og alt andet. Vælg din egen gift, sandhed eller forløsning. Det er helt op til dig.

Det centrale er at forstå at ethvert menneske hele tiden har valget. Og at uanset hvad du vælger, viser al menneskelig udviklingshistorie at du alligevel vil være ”way off” i forhold til hvad vi syntes vi ”ved” allerede om 20 år, for slet ikke at tale om hvor fjollet det vi tror på nu, virker om hundrede år osv. F.eks. er DDT ikke et harmløst insektmiddel. Og masseødelæggelsesvåben ligger ikke altid oven på den olie vi skal bruge, selvom vi får at vide at det er dem vi kommer for at redde verdens befolkning fra.

Du er med andre ord på herrens mark uanset hvad du vælger.

Netop det faktum syntes jeg har især to sjove potentielle vinkler. Vinkel et: Livet er meningsløst og du er magtesløs. Vinkel to: Du er fri til selv at skabe din virkelighed.

Når man skræller hele løget ind til inderste lag er det valget imellem disse to perspektiver som er dit livs største spørgsmål. Og dit livs mest fundamentale valg. Men mange bliver aldrig bevidste om dette valg, disse to “vinkler” og dem som gør vil ofte afstå fra at tage endelig stilling til det.

Alligevel er det der hele tiden, og din oplevelse af hvad livet og selve virkeligheden er, afhænger af hvordan du vælger, bevidst eller ubevidst, at forholde dig til de to grundlæggende vinkler på hvad livet er for en størrelse.

Selv er jeg fan af valg to, selvom det faktisk kan være langt mere skræmmende, fordi det hermed ikke altid er hele verdens skyld og ansvar når jeg falder på røven eller på anden vis kommer galt af sted på turen. Mange vælger af samme årsag valg et, fordi det er betryggende at vælge et verdenssyn hvor man er slave af andres diktater og forståelse. Betryggende og til at have med at gøre, fordi al elendighed på den måde kan skrives på ”de ansvarliges” regning, og ikke på vores egen.

Men altså, jeg er fan af vinkel to: Du er fri til at skabe din egen virkelighed. Hvor langt du vil gå med dette, er således også helt op til dig.

Ok, fint nok, men hvad skal den så bestå af? Hvad vil give mening for netop dig? Det ved kun du. Mit bud er, efter nøje omtanke, at det eneste som i sidste ende altid giver mening er glæde. Glæde fremkaldt af kærlighed, fællesskab, eller sodavandsis. Det er uvæsentligt – den ultimative valuta – valutaen selv bag valuta, er  – for mig – glæde.

Så glæde er kompasset, når jeg skal snedkererer mig et liv. Det er dette ”parameter” som til enhver tid skal afgøre mine valg, og hvilke midlertidige overbevisninger og paradigmer jeg, i denne runde, vil knytte an til. Er glæde fraværende, må jeg se hvad jeg kan gøre for at den kommer tilbage, og er den der i en jævn strøm er jeg på rette kurs.

Med kompasset – glæden – i den ene hånd – og det store valg af ”virkelighed” i den anden er jeg således klar. Klar til tredje og måske sværeste valg: Hvor meget vil jeg, når det kommer til stykket, tro på at min bevidsthed definerer min virkelighed? Hvor meget tør jeg trække mig ud af ”strømmen” af endeløse meldinger og velmenende fortolkninger – og stå ved min egen sandhed, min egen virkelighed? I hvor høj grad tør jeg give slip på alle mine krykker og leve det jeg tror på? At min bevidsthed skaber min realitet. Mit helbred, min økonomiske situation, mine sociale relationer, mine muligheder og elendigheder?
De kommende år, og de næste minutter vil vise det – for dig, og for mig.

– I´ll keep u posted.

 

OBS: Hvis du kan lide mine videoblogs, artikler, musik eller bøger og gerne vil støtte mit fortsatte virke, kan du nu gøre dette med et lille fast beløb om måneden, som du selv definerer. Ligesom du jo også støtter aviser du abonnerer på osv, kan du således hjælpe mig med mit virke. Ønsker du at blive min Patreon kan du gøre det lige her. Tak for din hjælp og støtte. Kh. Dan
DEL PÅ FACEBOOK:
Share on Facebook
Facebook
0

Check Also

Frit Menneske Eller Slave – Hvilken Fremtid vælger DU?

De seneste dage har jeg binge watchet netflix serien Cobra Kai. Serien handler om to …

One comment

  1. Kære Dan..

    Det er simpelthen fantastisk at læse om dine tanker, spekulationer og din menneskelige klogskab. Jeg er vanvittig stolt af dig (kan man som simpel ven være det?) – Og meget, meget glad over, at du er nået så langt, at du bruger dig selv, som du gør.

    Du er et stort menneske Dan og du kan være så stolt af dig selv.

    Mange knus og alt det bedste, Rikke :o)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *